Gebze’de inşası devam eden Bilişim Vadisi’nde çalışacak nitelikli insan ihtiyacını karşılamak için üniversitemizin ev sahipliğinde "Nitelikli Bilişim Elemanı Yetiştirme Projesi"nin imza töreni yapıldı.
Protokol, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), Kocaeli Valiliği, İŞKUR, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalandı. GTÜ Konferans Salonu'nda düzenlenen imza törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, KOÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ercüment Çiftçi ve Kocaeli İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz katıldı.
Yapılan ön çalışmada, 5000 Yazılım Gelişim Uzmanı, 3000 Sistem Uzmanı, 750 Ağ Mimarisi Uzmanı 750 ERP Çözümleri Uzmanı, 500 kişi de BT ve Ağ Güvenlik Uzmanı’na toplamda ise 10 Bin Nitelikli Bilişim Uzmanına ihtiyaç olduğu tespit edildi. İmzalanan bu protokol ile GTÜ ve KOÜ ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak. Protokol kapsamında ilk etapta 100 Kocaeli Üniversitesi’nden, 100 Gebze Teknik Üniversitesi’nden toplamda 200 kişiye yönelik kurslar başlatılaca. Başlatılan kurslar niteliğine göre 800 saate kadar çıkıp, 80 gün sürecek.
Kursların devamı esnasında kursiyerlerin cep harçlığı (20 TL), İş Kazası meslek hastalığı ve Genel Sağlık Sigortası yanı sıra eğitimin ücreti ve temrin malzemeleri İŞKUR tarafından karşılanacak. Nitelikli Bilişim Elemanı yetiştirme Projesine katılımlarda; kursiyerlerin en fazla 35 yaşa sahip olması, Üniversitelerin ilgili bilişim bölümlerinde lisans ve ön lisans mezunu olması veya diğer benzeri sayısal alanlardan mezun olması şartı aranacak.
GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, imza töreninde yaptığı konuşmada “Üniversite olarak birçok ilke imza atık. Dünyada alışkanlıklar, yaşam biçimi, iklim ve çalışma biçimi değişiyor. Yaşam biçimine uygun insanların yetiştirilmesi çok önemlidir. Gebze’nin vizyonu ülke geleceği ve dünyadaki yeri, internette dijital çağda ön plana çıkacak yatırımlar ile belirleniyor. Üniversite olarak bunun parçası olmak gurur verici. Eksik nitelikli elemanını yetiştirmek GTÜ ve KOÜ’ye büyük sorumluluklar yüklüyor” ifadelerini kullandı.
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, yaptığı konuşmada “İlimiz ve ülkemiz için anlamlı bir buluşmada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. GTÜ, bilim yuvasının ülkemiz ve geleceğimiz için çok anlamlı bir buluşmasına ev sahipliği yapıyor. Bu projenin fikir ve imarını gerçekleştiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikir Işık’a teşekkürlerimi sunarım. İnsan kaynağına yatırımını amaçlayan öncü bir yatırım. Ne mutlu ki bu öncü yatırım Kocaeli’mizde. Ortaya koyulan hedef için emeği geçenlere teşekkür ederim. Ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Türkiye gibi genç nüfusa sahip ülkelerin yüksek büyüme rakamlarına sahip olması gerektiğini belirten Işık, “Biz %5 büyüme ortalamasını yakaladık. 2008 Ekonomik Krizi olmasaydı bu sayının üzerine de çıkardık" şeklinde konuştu. Olmazsa olmazlarının nitelikli insan olduğuna dikkat çeken Işık, “Osmanlı Döneminde Çanakkale Savaşı dışında, İlmiye Sınıfı savaşa gönderilmezdi. İlim öğrenenler savaşa gitmezdi” dedi.
Bakan Işık, konuşmasının devamında “Geleceğin teknolojilerinde, dijital teknoloji olmazsa olmazımız. Binlerce nitelikli insan kaynağına ihtiyaç var. Üniversite mezunu demek yetmiyor. Donanıma ihtiyaç duyan gençleri buluşturuyoruz. Bilişim Vadisinde çalışabilecek donanımlı geçlerimize alacakları eğitimlerde ulaşımı ücretsiz yapıp, günde bir öğününü karşılıyoruz. İlk etapta 200 kişi ile başlayacak olan bu eğitimler başarı getirdiği takdirde revizyona giderek sayıların artmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.