gtu_logo

Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri İş Birliği Çalıştayı

18.01.2024-Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Merkezleri üzerine her şeyin konuşulduğu, "Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri İş birliği Çalıştayı" GTÜ ev sahipliğinde yapıldı.

Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) tarafından düzenlenen "Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri İş birliği Çalıştayı" GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Programa, GTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Işıl Kurnaz, Prof. Dr. Hasari Çelebi, Prof. Dr. Mahmut Durmuş, Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, sivil toplum kuruluşları, kurum ve kuruluş temsilcileri, firma yöneticileri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Işıl Kurnaz, GTÜ Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü dönemlerinden beri gerek araştırmacılar gerek çalışmalar ile sahip olunan bilgi ve tecrübeyi vurguladı. Kurnaz, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye’nin MIT’si olma gayesiyle çıkılan yolculuğumuzda, Türkiye’nin önde gelen Araştırma Üniversitelerinden olmakla gurur duyuyoruz. Burada da gerek patent başvurularımız gerek Üniversite-Sanayi iş birlikli yayın ve projelerimiz ile Türkiye ortalamalarının üzerinde performans sergiliyor olduğumuz da farklı metrik analizlerinde ortaya çıkmaktadır. Ama teknoloji ve yenilik denince, yerinde durmanın aslında gerilemek olduğunu bilmek, bu yüzden yorulmadan pes etmeden koşmaya devam etmek gerekir. Bu açıdan Ar-Ge, Tasarım ve Yenilik Merkezleri bizler için olmazsa olmazlardır.

Başarılı Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin genlerinde yüksek teknoloji olduğu kadar, Ar-Ge ve yenilik kültürü, sürdürülebilir iyileşme, iş birliği ve rekabet bulunur. Bunlar, sadece bu merkezlerde görev alan araştırmacı ve girişimcilerin değil, kurumların ve merkezin kendisinin de sahip olması gereken özelliklerdir. Bu nedenle başarılı bir Ar-Ge ve Tasarım Merkezi kurmak ve işletebilmek için öncelikle vizyon ve hedeflerin net tanımlı olması, bu hedefler doğrultusunda ortakların ve yönetişim biçiminin belirlenmesi, başarılı ve sürdürülebilir yönetişim için ekibin oluşturulması ve kaynakların sağlanması; KPI’ların tanımlanması ve takip edilebileceği süreç ve yöntemlerin oluşturulması ama belki de en önemlisi inovatif teknolojiler geliştirilebilmesi için yaratıcı ve cesur deneylerin korkmadan yapılabileceği ortamların sağlanabilmesi gerekmektedir.

Havacılık sektöründe de, ilaç ve sağlık sektöründe de, makina malzeme polimer sektörlerinde de gerek bireysel gerek kurumsal ve hükümetler çapındaki müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik rekabetçi ürünlerin geliştirilebilmesinin büyük ölçüde Ar-Ge ve İnovasyona bağlı olduğu artık günümüzde sanıyorum aşikârdır. Dolayısıyla uzun süreli Ar-Ge Tasarım İnovasyon Hublarının tasarlanabilmesi, sadece iyi bir ekip ve başarılı yönetişimle değil aynı zamanda uzun soluklu finansal desteğe de bağlıdır. Türkiye’de 5746 sayılı Ar-Ge merkezi kanunu, araştırma, geliştirme ve tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla gerek tam zamanlı Ar-Ge veya tasarım personeli istihdamı gerek bu kapsamda yürütülecek projeler gibi çok çeşitli teşvikler sunmaktadır. Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerine bu teşvikler karşılığında verilen ödevler noktasında da üniversite-sanayi iş birliğinin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır: Ulusal veya uluslararası fonlara başvurular, nitelikli Ar-Ge personeline kolay erişim, bu kişilere istenilen, ihtiyaç duyulan niteliklerin kazandırılmasına yönelik eğitimlerin ortaklaşa kurgulanması aynı zamanda gerek üniversite gerek sanayi altyapılarının tamamlayıcı şekilde

ortaklaşa kurgulanması ve kullanılması, akademik danışmanlıklar, yerel ya da global bağlantılar gibi pek çok noktada Araştırma Üniversitesi olan GTÜ’nün kapısı her zaman ortak Ar-Ge, Tasarım ve İnovasyon faaliyetlerine açıktır.

Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde ekonomik büyümenin odağı olan Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerini el birliği ile kurmak ve güçlendirmek hepimizin ödevidir. Bu vesileyle sizlerle bir bilgi notunu da paylaşmak isterim. Üniversitemizin ödül törenine ev sahipliği yapacağı,  “D8 Teknoloji Transfer Ödülleri”ne başvurularınızı da bekliyoruz. Başvuru tarihi 10 Şubat 2024 tarihine kadar uzatıldı. Konu hakkında detaylı bilgiye Teknoloji Transfer Ofisimizden ulaşabilirsiniz."

GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Işıl Kurnaz'ın ardından konuşan Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın ise konuşmasında Kocaeli'nin Ar-Ge potansiyelini rakamlarla ortaya koyarak, il bazında bu konudaki hedeflerini aktardı. Programda GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasari Çelebi ise GTÜ hakkında katılımcılara bilgiler sundu. Çalıştaya konuşmacı olarak katılan TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan ise TUSAŞ özelinde” Ar-Ge ve Yerlileştirme” konusunu ele alarak değerli birikimlerini aktardı. Türkiye'nin bir yıl içinde envanterine eklediği hava gücü ve bunun yerli teknolojisi üzerinden açıklamalarda bulundu.

Ardından GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Durmuş moderatörlüğünde ,“Ar-Ge Tasarım Merkezleri’nde Üniversite Sanayi İş birliği” paneli yapıldı.

Panelde konuşan TÜPRAŞ Ar-Ge Takım Lideri Ersen Ertaş; TÜPRAŞ Ar-Ge Merkezi’nin kuruluş amacı, vizyonu ve misyonu merkezin faaliyet alanları, hedefleri ve başarılarından bahsederek, Türkiye’de üniversite-sanayi iş birliği ve bu iş birliğini geliştirmek için yapılması gerekenlerden söz etti. TÜPRAŞ’ın Ar-Ge Merkezi, enerji, çevre, sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm gibi stratejik alanlarda nasıl bir rol oynadığı ve bu alanlarda yürüttüğü veya planladığı projeleri aktardı.

TEKKAN Plastik Ar-Ge Müdürü Yeşim Aslan ise Ar-Ge Merkezi olarak hangi teşviklerden faydalandıkları, hangi proje çağrılarına projeler hazırladıkları ve süreci yönetirken ne gibi zorluklarla karşılaştıklarından söz etti. TEKKAN Plastik Ar-Ge Merkezi olarak, üniversite, sanayi ve diğer Ar-Ge Merkezleri ile yürüttükleri iş birliktelikleri ve bu iş birliklerini nasıl geliştirdikleri üzerlerinde durarak, TEKKAN Plastik’in Ar-Ge Merkezi, ulusal ve uluslararası düzeyde hangi destek ve teşvik mekanizmalarından yararlandığını söyledi.

KORDSA Global Teknoloji Direktörü Devrim Özaydın’da, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin üniversite sanayi iş birliğinde nasıl bir rol oynadığını aktardı. İş birliğinin faydaları ve zorlukları üzerinde durarak değer yaratan Ar-Ge yapılandırmaları ve üniversite sanayi iş birliğine yönelik yeni yatırımlarından söz etti.

Teknopark İstanbul Fon Müdürü Burak Keskik’ de, ülkemizde bilim ve teknolojinin gelişmesinde teknoparkların rolünden bahsetti ve Teknopark bünyesindeki firmalar için fırsatlar ve zorlukları sıraladı. Teknoparkların girişimcilik ekosistemine katkısını değerlendiren Keskik, Ar-Ge teşviklerinden yararlanan firmaların Ar-Ge ekosistemine fon ayırma ve ayrılan fonu yatırıma dönüştürme yükümlülüğü üzerinden Teknopark İstanbul'un bu konuda hangi faaliyetleri yürüttüğünü aktardı.

Çalıştay, plaket takdimi ve fotoğraf çekimi ile sonlandırıldı ve ardından GTÜ laboratuvar gezisi gerçekleştirildi.

Son güncelleme: 26 Ocak 2024