Prof. Dr. Zeynep Ahunbay Konferansı - Cumhuriyet Dönemi'nde Kültürel Mirası Koruma Çalışmaları

Türkiye’de kültürel mirasın korunmasının bilimsel temeller üzerinde gelişimini sağlayan değerli hocamız Prof. Dr. Zeynep Ahunbay,  17 Ekim 2023 Salı günü saat 13.30'da GTÜ Mimarlık Fakültesi Turuncu Amfi'de "Cumhuriyet Dönemi'nde Kültürel Mirası Koruma Çalışmaları" isimli konferansı gerçekleştirecektir.

İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden 1970'de yüksek mühendis-mimar olarak mezun olan Zeynep Ahunbay, 1971'de İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsüne asistan oldu. Yüksek lisans eğitimini York Üniversitesi'nde "Side'de Arkeoloji ve Koruma" konusunda hazırladığı tezle tamamladı. 1980 yılında "İstanbul Medreseleri'nin Korunması ve Yeniden Kullanımı" konulu çalışmasıyla doçentliğe, "Mimar Sinan'ın Eğitim Yapıları" konulu çalışmasıyla 1988'de profesörlüğe yükseltildi. Yetiştirdiği çok sayıda öğrencisiyle bu alanda kurumsallaşmanın yerleşmesine büyük katkı sağlamış dünyanın önde gelen koruma uzmanlarından olan Ahunbay İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden 2013 yılında emekli oldu.

İstanbul ve Anadolu'da çeşitli anıtların, alanların korunması için araştırmalar ve uygulamalar yaptı. Samsat, Hasankeyf, Dara, Karaman Binbirkilise, Silifke Ayatekla gibi arkeolojik sitlerde belgeleme ve korumaya yönelik çalışmalarda bulundu. Kültürel miras koruma çalışmalarından örnekler: Side Apollon Tapınağı Restorasyonu (1977-1991), İstanbul Karasurlarının T1-T6 kuleleri arasındaki 250 metre uzunluğundaki bölümünün projesinin hazırlanması ve uygulamasının denetimi (1991-1994), Ayasofya Güneybatı Köşe Restorasyonu (1998-2001), Bursa Yeşil Türbe Restorasyonu Proje (2000-2001) ve uygulaması (2006-2008). Zeyrek Camii çatı ve cephe restorasyonları bu kapsamda anılabilir.

Tarihi Yarımada, Haliç, Galata gibi İstanbul'da kültür varlıklarının tescili ve korunması ile ilgili gönüllü ve kurumsal çalışmalara katılmıştır. İTÜ Mimarlık Fakültesi olarak kullanılan Taşkışla binasının otele dönüşmesi kararına karşı çıkmış, binanın bakım ve onarım çalışmalarına katılmıştır. 1994 savaşı sonrası İslam Kültür ve Tarih Araştırma Enstitüsü Araştırma Merkezi (IRCICA) nın çağrısıyla Bosna-Hersek'e giderek, savaşta zarar gören tarihi konut ve camiler üzerinde çalışmalar yürütmüştür. Bosna-Hersek Ulusal Anıtlarını Koruma Komisyonu üyeliği (2001-2016) yapmıştır. Prof. Ahunbay,1999-2005 yılları arasında iki dönem Türkiye başkanlığını yaptığı ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi)  ile Türkiye Mimarlar Odası ve Europa Nostra-Türkiye üyesidir.