Page 182 - GTU_FBEnst
P. 182
Kimya Mühendisliği ABD Yüksek Lisans Programı Chemistry Engineering Majors in Master of Science
Tez Başlığı Thesis Title
TÜRKİYE'DEKİ FARKLI GIDA ATIKLARINDAN BİOHİDROJEN ÜRETİMİ FEASIBILITY ANALYSIS OF BIOHYDROGEN GENERATION FROM DIFFERENT
FİZİBİLİTE ANALİZİ: KÜRESELDEN YERELE ANALİZLER FOOD WASTES IN TURKEY: A GLOBAL TO LOCAL ANALYSIS
Öğrenci Adı / Student’s Name Aslı TEKİN
Tez Danışmanı / Thesis Supervisor Prof. Dr. Mehmet MELİKOĞLU
Eş-Danışman / Co-Advisor
ÖZET ABSTRACT
Bu tez çalışmasında, Türkiye’nin buğday, mısır, arpa, pirinç ve patates üretim, tüketim, In this thesis study, Turkey’s wheat, corn, barley, rice and potato production, consumption,
üretim ve tüketim kayıpları ve gıda atığı üretim potansiyelleri 2030 yılına kadar yarı- associated losses and food waste generation till 2030 were forecasted based on semi-
ampirik modeler ile tahmin edilmiştir. Bu modeler kullanılarak daha sonrasında atık empirical models. Biohydrogen generation potentials from these wastes streams were
akımlarından biyohidrojen üretim potansiyelleri farklı senaryolara göre estimated based on different scenarios using the models developed in this study. It is found
hesaplanmıştır. Yapılan detaylı analiz neticesinde Türkiye’nin mısır, kaba tahıl ve that Turkey’s corn, coarse grains and rice production do not meet the country’s demand for
pirinç üretimlerinin ülkedeki tüketimi karşılamaya yetmediği tespit edilmiştir. Bu consumption, which is important for Turkey's food safety and strategy. It was estimated
bulgu Türkiye’nin gıda güvenliği ve stratejisi açısından oldukça önemlidir. Yapılan that biohydrogen worth 1.1 billon US$ could be produced from Turkey’s household food
modelleme çalışmaları neticesinde Türkiye’nin gıda atıklarından 2030 yılında yaklaşık wastes in 2030 and utilization of these wastes for biohydrogen generation could provide a
1.1 milyar dolar değerinde biyohidrojen üretilebileceği hesaplanmıştır. Bu üretim synergistic solution to associated environmental problems. The analysis given in this study
sayesinde Türkiye’nin ilgili çevresel problemlere sinerjik bir çözüm sağlanabilecektir. clearly showed that there is a great potential for economic and environmental gain from
Yapılan tez çalışması Türkiye’nin tarımsal ve gıda atıklarından biyohidrojen üretimi agricultural and food waste based biohydrogen generation in Turkey. Therefore, the
konusunda oldukça iyi bir potansiyeli olduğunu net bir şekide ortaya koymuştur. methodology given in this study could be used by researchers around the globe to forecast
Sonuç olarak, bu çalışmada verilen metodoloji dünyadaki başka araştırmacılar local and national biohydrogen production potentials from agricultural and food wastes.
tarafından tarımsal ve gıda atıklarından yerel ve ülkesel seviyede biyohidrojen üretim
potansiyellerinin hesaplanmasında kullanılabilecektir.
Anahtar Kelimeler / Key-words Biyohidrojen, Gıda Atığı, Sürdürülebilirlik, Tarımsal Atık, Teknik-Ekonomik
Analiz.
Tez Numarası / Thesis Number