Page 182 - GTU_FBEnst
P. 182

Kimya Mühendisliği ABD Yüksek Lisans Programı                                                         Chemistry Engineering Majors in Master of Science


         Tez Başlığı                                                                Thesis Title
         TÜRKİYE'DEKİ  FARKLI  GIDA  ATIKLARINDAN  BİOHİDROJEN  ÜRETİMİ  FEASIBILITY  ANALYSIS  OF  BIOHYDROGEN  GENERATION  FROM  DIFFERENT
         FİZİBİLİTE ANALİZİ: KÜRESELDEN YERELE ANALİZLER                            FOOD WASTES IN TURKEY: A GLOBAL TO LOCAL ANALYSIS

                                                       Öğrenci Adı / Student’s Name  Aslı TEKİN

                                                   Tez Danışmanı / Thesis Supervisor  Prof. Dr. Mehmet MELİKOĞLU


                                                           Eş-Danışman / Co-Advisor

                                            ÖZET                                                                       ABSTRACT

         Bu tez çalışmasında, Türkiye’nin buğday, mısır, arpa, pirinç ve patates üretim, tüketim,  In this thesis study, Turkey’s wheat, corn, barley, rice and potato production, consumption,
         üretim ve tüketim kayıpları ve gıda atığı üretim potansiyelleri 2030 yılına kadar yarı-  associated  losses  and  food  waste  generation  till  2030  were  forecasted  based  on  semi-
         ampirik modeler ile tahmin edilmiştir. Bu modeler kullanılarak daha sonrasında atık  empirical  models.  Biohydrogen  generation  potentials  from  these  wastes  streams  were
         akımlarından  biyohidrojen  üretim  potansiyelleri  farklı  senaryolara  göre  estimated based on different scenarios using the models developed in this study. It is found
         hesaplanmıştır.  Yapılan  detaylı  analiz  neticesinde  Türkiye’nin  mısır,  kaba  tahıl  ve  that Turkey’s corn, coarse grains and rice production do not meet the country’s demand for
         pirinç  üretimlerinin  ülkedeki  tüketimi  karşılamaya  yetmediği  tespit  edilmiştir.  Bu  consumption, which is important for Turkey's food safety and strategy. It was estimated
         bulgu  Türkiye’nin  gıda  güvenliği  ve  stratejisi  açısından  oldukça  önemlidir.  Yapılan  that biohydrogen worth 1.1 billon US$ could be produced from Turkey’s household food
         modelleme çalışmaları neticesinde Türkiye’nin gıda atıklarından 2030 yılında yaklaşık  wastes in 2030 and utilization of these wastes for biohydrogen generation could provide a
         1.1  milyar  dolar  değerinde  biyohidrojen  üretilebileceği  hesaplanmıştır.  Bu  üretim  synergistic solution to associated environmental problems. The analysis given in this study
         sayesinde Türkiye’nin ilgili çevresel problemlere sinerjik bir çözüm sağlanabilecektir.  clearly showed that there is a great potential for economic and environmental gain from
         Yapılan tez çalışması Türkiye’nin tarımsal ve gıda atıklarından biyohidrojen üretimi  agricultural  and  food  waste  based  biohydrogen  generation  in  Turkey.  Therefore,  the
         konusunda  oldukça  iyi  bir  potansiyeli  olduğunu  net  bir  şekide  ortaya  koymuştur.  methodology given in this study could be used by researchers around the globe to forecast
         Sonuç  olarak,  bu  çalışmada  verilen  metodoloji  dünyadaki  başka  araştırmacılar  local and national biohydrogen production potentials from agricultural and food wastes.
         tarafından tarımsal ve gıda atıklarından yerel ve ülkesel seviyede biyohidrojen üretim
         potansiyellerinin hesaplanmasında kullanılabilecektir.

                                                   Anahtar Kelimeler / Key-words  Biyohidrojen,  Gıda  Atığı,  Sürdürülebilirlik,  Tarımsal  Atık,  Teknik-Ekonomik
                                                                                    Analiz.

                                                    Tez Numarası / Thesis Number
   177   178   179   180   181   182   183   184   185   186   187