Page 6 - SAYI 43 Temmuz 2021
P. 6

6




           yosunu Marmara Denizi’nden toplanarak bu yosunun biyostimülant potansiyeli

           araştırılacak. Bu bağlamda farklı ekstraksiyon yöntemleri kullanılarak elde edilecek

           yosun  özütlerinin  biyokimyasal  karakterizasyonu  yapılacak,  farklı  uygulama

           biçimleri ile farklı sistemlerdeki etkinlikleri test edilecek ve etki mekanizmaları

           fizyolojik analizler ile ortaya koyulacak. Projede elde edilecek veriler, tarımsal

           üretiminde ekonomik kayıpların azaltılmasına, küresel gıda güvencesine ve

           sürdürülebilir tarıma katkı sağlayacak. Aynı zamanda bu proje Özgün Biyo-

           Ekonomi Kaynakları (ÖBEK) Mükemmeliyet Merkezi’nin amaç ve hedefleri ile

           de uyumlu olarak günümüzde maalesef çevresel sorunları ile gündemde olan
           Marmara Denizi’nden bir yosun türünün ilk kez özgün bir biyoekonomi kaynağı

           olarak değerlendirilmesinin ve tarımsal üretimde kullanılabilecek yüksek katma

           değerli bir ürüne dönüştürülmesinin önünü açılacak.

           Tarımsal üretimde yenilikçi ürünler arasında olan biyostimülantların, bitkilere

           çok düşük konsantrasyonlarda uygulandıklarında, içerdikleri esansiyel

           minerallerden bağımsız olarak, bitkilerin büyümesini hızlandırmakta ve verimini

           arttırmakta, biyotik ve abiyotik stres toleransına katkı sağlamakta ve ürün
           kalitesini iyileştirmekte etkili oldukları bilinmektedir. İyi tarım uygulamalarının

           yaygınlaşması, gelişmiş ülkelerdeki  biyositümülant  uygulamalarının artması,

           biyostimülantların dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılması ve tüketiciler

           tarafından kabul edilmesi; biyostimülant pazarının giderek büyümesine ve

           firmaların yeni ürünlerini piyasaya sunmasına neden olmaktadır.
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11