Page 6 - SAYI 43 Temmuz 2021
P. 6
6
yosunu Marmara Denizi’nden toplanarak bu yosunun biyostimülant potansiyeli
araştırılacak. Bu bağlamda farklı ekstraksiyon yöntemleri kullanılarak elde edilecek
yosun özütlerinin biyokimyasal karakterizasyonu yapılacak, farklı uygulama
biçimleri ile farklı sistemlerdeki etkinlikleri test edilecek ve etki mekanizmaları
fizyolojik analizler ile ortaya koyulacak. Projede elde edilecek veriler, tarımsal
üretiminde ekonomik kayıpların azaltılmasına, küresel gıda güvencesine ve
sürdürülebilir tarıma katkı sağlayacak. Aynı zamanda bu proje Özgün Biyo-
Ekonomi Kaynakları (ÖBEK) Mükemmeliyet Merkezi’nin amaç ve hedefleri ile
de uyumlu olarak günümüzde maalesef çevresel sorunları ile gündemde olan
Marmara Denizi’nden bir yosun türünün ilk kez özgün bir biyoekonomi kaynağı
olarak değerlendirilmesinin ve tarımsal üretimde kullanılabilecek yüksek katma
değerli bir ürüne dönüştürülmesinin önünü açılacak.
Tarımsal üretimde yenilikçi ürünler arasında olan biyostimülantların, bitkilere
çok düşük konsantrasyonlarda uygulandıklarında, içerdikleri esansiyel
minerallerden bağımsız olarak, bitkilerin büyümesini hızlandırmakta ve verimini
arttırmakta, biyotik ve abiyotik stres toleransına katkı sağlamakta ve ürün
kalitesini iyileştirmekte etkili oldukları bilinmektedir. İyi tarım uygulamalarının
yaygınlaşması, gelişmiş ülkelerdeki biyositümülant uygulamalarının artması,
biyostimülantların dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılması ve tüketiciler
tarafından kabul edilmesi; biyostimülant pazarının giderek büyümesine ve
firmaların yeni ürünlerini piyasaya sunmasına neden olmaktadır.