Değerli Akademisyenlerimiz,
2025 Yılı ADEP (Araştırma Üniversitesi Destek Programı) Proje Başvuruları 05.11.2024 tarihinde tamamlanmıştır. İlan şartlarına göre; BAP komisyonu tarafından yapılan ön değerlendirme sonucu, hakem sürecine geçen yeterli sayıda proje başvurusu olmaması sebebiyle 19 Kasım 2024-01 Aralık 2024 tarihleri arasında 2025 Yılı ADEP (Araştırma Üniversitesi Destek Programı) Projeleri için 2. ilana çıkılmasına karar verilmiştir. BAP Koordinatörlüğü
2025 Yılı Araştırma Üniversitesi Destek Programı Projesi 2. Çağrısı 2025 YILI ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE 2. ÇAĞRISI Başvuru Tarihleri: 18 Kasım 2024– 01 Aralık 2024
Araştırma Üniversitesi Destek Programı Projesi (ADEP GTÜ-113): YÖK Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı arasında imzalanan “Araştırma Üniversiteleri Destekleme Programı İşbirliği Protokolü” kapsamında aktarılacak mali kaynaklarla yürütülecek, evrensel özgünlüğü olan, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini içeren, ülkemizin bilimsel ve ekonomik gelişimine katkı sağlaması muhtemel bilimsel araştırma projeleri (BAP) dir. Üniversitemiz için YÖK Başkanlığı tarafından belirlenen ve detayları aşağıda verilen öncelikli alanlarda hazırlanacak araştırma projeleri, bir BAP olan ADEP GTÜ-113 kapsamında değerlendirilecektir.
Bu BAP-ADEP proje türüne, üniversitemiz akademik birimlerinde görevli en az doktora derecesine sahip öğretim elemanları ile YÖ-0069 “Misafir ve Doktora Sonrası Araştırmacı Yönergesi” kapsamında GTÜ bünyesinde araştırma faaliyeti yürüten doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış araştırmacılar başvuruda bulunabilirler.
Destek programı kapsamında genel başvuruya açık çağrıya çıkılabileceği gibi Üniversite yönetimi ve BAP Koordinasyon Birimi Komisyonunun uygun göreceği araştırmacı ve/veya araştırma gruplarına, konu ve koşulları belirlenmek suretiyle, güdümlü araştırma proje hazırlattırılması da mümkündür.
Önerilen projelerde; aşağıdaki tüm hususlara sahip olan projeler değerlendirmeye alınacaktır. 1. Üniversite-Sanayi işbirliği içermesi (ayni veya maddi katkısının somut bir şekilde sunulması) 2. Üniversitemiz eşleşme alanındaki farklı disiplinlerin/birimlerin koordineli çalışması, 3. Yürütücünün önerilen proje konusuyla ilgili SCI-EXP kapsamında en az 2 yayınının olması, (İşletme Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi için Alan İndeksli dergilerde en az 2 yayın ) 4. Proje kapsamında en az 1 bursiyere yer verilmesi. Ayrıca, Araştırma üniversiteleri eşleşme listesinde belirtilen üniversiteleri ile birlikte yazılması zorunlu olmamakla birlikte önerilmektedir (EK 1)
Proje başvurusunda aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. 1. Bu proje türünde Doktora Sonrası araştırmacı desteği yoktur. 2. BAP Mevzuatı gereği Lisans öğrencisine BAP projelerinden burs verilmemektedir. Ancak proje ekibinde yer alabilir. TÜBİTAK tarafından uygun görülmesi durumunda bütçesi TÜBİTAK tarafından sağlanmak üzere STAR bursiyeri desteği verilebilmektedir. 3. Bu projelerde en fazla 2 lisansüstü bursiyeri görev alır. Bursiyer Gebze Teknik Üniversitesi kayıtlı yüksek lisans/doktora öğrencisi olmalıdır. 4. Proje bütçesi toplam üst limiti 2.500.000,00 TL’dir. 5. Proje süresi uzatmalar dâhil 36 ay ile sınırlıdır. 6. Proje salt araştırma altyapısı kurulmasına yönelik olarak cihaz talebi içermemelidir. Araştırma altyapısını bütünleyecek cihaz alımları proje kapsamında yürütülecek çalışmalar dikkate alınarak desteklenebilir. 7. 04 Kasım 2024 tarihi 23.59’a kadar Proje Başvurularınızın E-BAP sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
Başvuru Süreci ve Değerlendirme ile İlgili İlkeler: Proje başvurusu BAP Koordinasyon Birimi Komisyonu tarafından belirlenerek duyurulan takvime uygun olarak E-BAP (ebap.gtu.edu.tr) sisteminden GTÜ kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yaparak gerçekleştirilir.
Değerlendirmeye alınan proje önerileri, sayı ve nitelikleri BAP Komisyonu tarafından belirlenen hakemlere gönderilir. Tercihen iki (2) kurumdışı hakem (gerek duyulması durumunda en fazla bir tanesi kurumiçi olmak üzere) ile değerlendirme süreci gerçekleştirilecektir. BAP Koordinasyon Birimi Komisyonu, hakem raporlarını, proje sunumunu, projenin üniversitenin araştırma performansının artırılmasına yapabileceği katkıları ve proje ekibinin akademik performansları ile akademik çalışmalarının sürekliliğini de dikkate alarak projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir.
EK. 1
• GTÜ BAP Komisyon Başkanı: Prof. Dr. Elif Damla ARISAN • GTÜ BAP Koordinatörü: Prof. Dr. Serap BEŞLİ • BAP Koordinasyon Birimi Birim Sorumlusu: Tülay ALKIŞ • İletişim: tcoban@gtu.edu.tr Dâhili: 1012 • Öğretim Görevlisi Mustafa ERDEM • İletişim: mustafa.erdem@gtu.edu.tr Dahili: 1022
Başvuru esnasında yardımcı olacak linklerimiz. YÖ-0043 Bilimsel Araştırma Projeleri Uygulama Yönergesi KL-0004 Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Uygulama Esasları ve Araştırmacı Bilgilendirme Kılavuzu
|