Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Mimari Tasarım Kulübü (MİTA) organizasyonuyla düzenlenen ‘Dijital Akıl ve İnsan’ temalı söyleşi programında Sosyolog – Yazar Sevgi Özkan ağırlandı.
Her hafta alanında yetkin isimlerin GTÜ öğrencileriyle buluştuğu ‘Konuşmalar’ etkinliklerine bu kez Sevgi Özkan katılım gösterdi. Özkan, çağımızın en güncel konusu olan dijital akıl ve insan konusunu ele aldı; bilgi iletişimi hızına yetişmekte internetin rolü, İnternet çağı ve sosyal medya, eğitim ve kodlamaya internet ve teknolojinin etkisi ile dijital- yapay zekâ - robotlar çağı konularında önemli bilgiler verdi. Ayrıca bilgi ve iletişim kaynaklarını kullanırken eleştirebilen, online davranışlarının etik sonuçlarını bilen, ahlaki online kararlar alabilen, teknolojiyi kötüye kullanmayan, dijital dünyada iletişim kurarken ve işbirliği yaparken doğru davranışı teşvik eden vatandaşlık olan ‘Dijital Vatandaşlık’ konusunda görüşlerini paylaştı.
ALETLER İNSANLARI KULLANIR OLDU
İnsan aklının ürünü yapay zekâ geliştikçe insan aklının gerilediğine dikkat çeken Özkan; “Son yapılan araştırmalara göre insan zekâsının IQ su gerilediği saptanmış. Yapay zeka ve otomasyon destekli yaşamların devamlı kaza üreten bir ortak akıl oluşturduğunu her gün çeşitli alanlarda da görmekteyiz zaten.. İnsanlar artık akıllı aletlere monte olmuş gibi yaşıyor. Onun komutlarıyla hareket ediyor ve oyalanıyor. Düşünme yeteneğini de bu aletlere devretmiş gibi. O, sadece bu aletleri kullanmayı düşünüyor Aslında ise aletler insanları kullanıyor. Neredeyse yaşamların bağlandığı birer destek ünitesine dönen yapay zekâların yönlendirdiği bir dünyada artık nasıl yaşanacak sorunu zihinleri meşgul etmeye başladı Tek boyutlu düşünmeye kodlanmış, bütüncül düşünemeyen insan türünün aklı artık yeterince gelişemiyor. Birbirine bağlı nedenselliklerin toplamından oluşan çok yönlü olguların oluşturduğu yaşamı tam anlamıyla kavramayan bu akıl, günden güne kodladığı akıllı aletlerin güdümlediği dünyanın dışında kalmaya başlıyor” dedi.
SORUN HAFİFE ALINACAK GİBİ DEĞİL
Yapay zekânın gelişmesiyle ortaya çıkan bir endişenin varlığına değinen Özkan; “Robotlara ahlak öğretiminin gündemde olduğu ve katil robotların nasıl bir soruna dönüşeceği, ilgili bilim adamları için bugünün en önemli konuları arasında sayılıyor. Bizim gibi gelişmekte olan toplumlarda içinde yoğrulduğumuz toplum ve ülke problemleri, bu gelişmeleri ütopik ve uzak bir zaman dilimine ait gibi düşündürtse de sorun, insan varlığının devamı açısından hafife alınacak gibi değil.. İnsanların, birbirine laf anlatamadığı bir dünyada, laf anlamayan robotlarla nasıl bir yaşama maruz kalınacağı tahmin etmek zor değil” diye konuştu.
Etkinlik sonunda MİTA Başkanı Fatih Çivi ve MİTA Danışmanı GTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Arıdağ’dan teşekkür belgesini alan konuk konuşmacı Özkan, ilgilerinden ötürü öğrencilere teşekkür edip başarılar diledi.