29.11.2024 – GTÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Gebze Teknik Üniversitesi’nden iki önemli proje, TÜBİTAK 1002-A Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Parlamento hukukunda simülasyon temelli öğretim ve yenilikçi yara örtüsü geliştirme projeleri, akademik başarı ve bilimsel yeniliklere katkı sunmayı hedefliyor. Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) İşletme Fakültesi Strateji Bilimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bulut Gürpınar’ın araştırmacıları arasında olduğu "Parlamento Hukukunda Simülasyon Temelli Öğretim: Akademik Başarı ve Sosyal Becerilerin Geliştirilmesi" isimli araştırma 1002-A TÜBİTAK projesi kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Cansu Ülker Turan’ın "Kuersetin Yüklü Kitosan Nanopartikül İçeren Polivinil Alkol Esaslı Yara Örtüsü Üretimi" başlıklı projesi, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Simülasyonuyla Eğitimde Yeni Yaklaşım TÜBİTAK’tan Destek Aldı Proje, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) çalışma usul ve esasları ile görev ve yetkilerini simüle eden bir yaklaşım ile öğrencilerin akademik başarılarını artırmayı ve eleştirel düşünme, empati, çatışma yönetimi ile aktif yurttaşlık gibi sosyal becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Simülasyon yöntemi sayesinde, öğrenciler hem TBMM’nin işleyişini uygulamalı olarak öğrenme hem de sosyal becerilerini geliştirme fırsatı bulacaktır. Projede, nicel ve nitel veri toplama teknikleri bir arada kullanılacaktır. Güvenirliği ve geçerliliği kanıtlanmış ölçüm araçlarıyla simülasyon öncesi ve sonrası elde edilen veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve gözlemlerle desteklenecek ve öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimleri analiz edilecektir. Proje, farklı disiplinlerden uzman akademisyenlerin katkılarıyla hayata geçirilecektir. Projede Yürütücü; Doç. Dr. Ömür Aydın (İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) olurken, araştırmacılar; Prof. Dr. Bulut Gürpınar (Gebze Teknik Üniversitesi), Doç. Dr. Emine Burcu Tunç (Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi), Doç. Dr. Alper Yetkiner (Kilis 7 Aralık Üniversitesi Eğitim Fakültesi) , Doç. Dr. Cem Güney Özveren (İstanbul Üniversitesi Havacılık Psikolojisi Araştırma Enstitüsü) , Dr. Öğr. Üyesi Selcen Altınbaş Umut (Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) , Arş. Gör. Umut Can Dalgıç (İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) olmaktadır.
Yara Tedavisine Yenilikçi Çözüm TÜBİTAK’tan Destek Aldı Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cansu Ülker Turan’ın "Kuersetin Yüklü Kitosan Nanopartikül İçeren Polivinil Alkol Esaslı Yara Örtüsü Üretimi " başlıklı projesi, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Önerilen proje, ameliyat yaraları gibi uzun süreli ve komplikasyon riski yüksek yaraların tedavisinde kullanılmak üzere, literatürde ilk kez kuersetin yüklü kitosan nanopartikül içeren polivinil alkol (PVA) filmlerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Ameliyat yaraları, iyileşme süreçlerinin uzun sürmesi ve enfeksiyon risklerinin yüksek olması nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur. Geleneksel tedaviler genellikle yetersiz kalmakta, bu nedenle yara bölgesine kontrollü ilaç salımı sağlayabilecek yeni yara örtülerine ihtiyaç duyulmaktadır. Kitosan, antibakteriyellik ve biyouyumluluk özellikleri sayesinde yara örtüsü uygulamaları için umut verici bir malzemedir. Kitosanın nanopartikül haline getirilmesi ile artan yüzey alanı sayesinde, ilaç taşıma ve salım kapasitesi geliştirilebilmektedir. Böylece yara bölgesinde istenilen miktarda ve sürede ilaç salımı sağlayarak kronik yara tedavisinde önemli bir rol oynayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada kitosan nanopartiküllere aktif bileşen olarak güçlü antioksidan, anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve hücre çoğalmasını destekleyici özelliklere sahip doğal bir flavonoid olan kuersetin yüklenecektir. Bu projenin sonuçlarının, nanoteknoloji, biyomalzeme ve kontrollü ilaç salım sistemlerinin geliştirilmesi alanlarında önemli katkılar sağlaması amaçlanmaktadır.
Akademisyenlerimizi tebrik eder, kendilerine başarılar dileriz. |