02.08.2024- GTÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Tarlak’ın projesi, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje, "Simbiyotik Yoğurt Üretimi Sürecinin Optimizasyonu ve Yapay Zekâ Algoritmalarıyla Dijital İkizinin Geliştirilmesi" başlığını taşıyor.
Gıdaların tüketiciler tarafından değerlendirilmesi, sadece lezzet ve besin içeriği açısından değil, aynı zamanda sunduğu özel avantajlara göre yapılmaktadır. Ülkemizde oldukça yaygın olan geleneksel bir süt ürünü olan yoğurt, Türk Gıda Kodeksi'ne göre Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptococcus thermophilus bakterilerinin laktik asit fermantasyonu ile oluşan bir koagüle süt ürünüdür. Klasik yoğurt bakterileri olan Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, mide asidinde kısmen inhibe olmaktadırlar.
Fermente süt ürünlerinin üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin sindirim sisteminde canlı kalamamaları nedeniyle, probiyotik bakteriler olarak adlandırılan Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium spp.'nin, mide asidinden zarar görmeden ince bağırsakta salgıladıkları mukoz maddeler aracılığıyla bağırsakta tutunarak zararlı mikroorganizmaların koloni oluşturmasını engellemektedirler.
Simbiyotikler, probiyotiklerle birlikte prebiyotiklerin kombinasyonuyla hazırlanan, beslenme ve destek amacıyla kullanılan ürünlerdir. Simbiyotiklerin, probiyotik bakterilerin mide ve ince bağırsaktan geçerken canlılıklarını korumada etkili olduğu ve bu sayede kalın bağırsakta probiyotiklerin gelişimini ve çoğalmalarını selektif olarak teşvik ettikleri bilinmektedir. Bu nedenle, probiyotiklerin besin maddesi olan prebiyotiklerle birlikte alınması, probiyotiklerin daha uzun süre canlı kalabilecekleri düşüncesiyle öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, simbiyotiklerin sağlığa olan olumlu etkilerinin, probiyotik ve prebiyotiklerin ayrı ayrı uygulanmalarına kıyasla daha fazla olması öngörülmektedir.
Bu araştırma kapsamında, probiyotik bakterilerin gelişimini desteklemek amacıyla yüksek prebiyotik içeriğe sahip olan dondurularak kurutulmuş muz ilavesi kullanılarak üretilen simbiyotik yoğurdun besleyici değeri ve faydalarının, yoğurdun özellikleri üzerindeki etkileri araştırılacaktır. Proje çıktılarının gıda ve beslenme literatürüne önemli katkılar sağlayacağı öngörülmektedir. Projede gerçekleştirilecek kapsamlı analizler, sadece yoğurt üretimi yapan firmalara değil, aynı zamanda yoğurtla ilgili çalışmalar yapacak araştırmacılara da önemli bilimsel veriler sunarak, simbiyotik yoğurt üretimi konusunda literatürde yapılmış en kapsamlı kaynak çalışma niteliğine sahip olacaktır.
GTÜ Biyomühendislik Bölümü’nden Doç. Dr. Bengü Ergüden ve Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Özgün Yücel, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Meral Yıldırım Yalçın’ın araştırmacı olarak proje ekibinde yer alacağı proje, biyokoruma ve yapay zekâ alanındaki araştırmacılara yeni bir perspektif sunarak sektöre öncü bir katkı sağlamayı amaçlıyor.
|