Merhaba hocam,
Bilindiği üzere 20 Nisan 2016 tarihinde kabul edilen YÖK Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği kapsamında, eğitim ve öğretim esaslarımızda bazı gelişmeler olmuştur. Mevcut işleyişte önemli değişiklik olmasa da GTÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Senato Esasları bu kapsamda güncellenmektedir. Web bağlantısından (http://www.yok.gov.tr/documents /10279/23688337/lisansustu_egitim_ve_ogretim_y%C3%B6netmeligi.pdf/8451c3e1-7975-40f1-bc81-3ca01cb288c8) çerçeve yönetmeliğe ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın yazısına (Files/UserFiles/ 106/duyuru/Lisansustu_Eitim.pdf) erişebilirsiniz, ayrıca aşağıdaki bilgi notu ile değişiklikler hakkında özet bilgi edinebilirsiniz. Bilgi gerektiren konularda Enstitü Müdürlüğü ile iletişime geçmeniz konusunda bilgilerinize rica ederim.
Doç. Dr. Arif Çağdaş AYDINOĞLU
FBE Müdür V.
Özet Bilgi Notu
- Programlara başvurularda bilimsel değerlendirme kriterinin göz önüne alınabileceği eklenmiştir.
- Tezli / Tezsiz Yüksek Lisans ve doktora programlarının süresi belirlenmiştir. Lisansüstü programlarda ilişik kesme getirildi ve şartları düzenlenmiştir. Öngörülen süreler her bir öğrenci için 2016-17 Güz yarıyılından itibaren intibak sağlanarak başlayacaktır.
- Tezli yüksek lisans programının ikinci lisansüstü öğretim programı olarak da yürütülebileceği eklendi.
- Danışman atanma şartları düzenlenmiştir. (1. Danışman üniversitenin kendi kadrosundan, 2. Danışmanın üniversite kadrosu dışından olabileceği, doktora danışmanlığı için bir yüksek lisans tezi yönetmiş olması, tezlerin konusu danışman ve öğrencinin birlikte belirlemesine ilişkin hüküm eklenmiştir.)
- Doktora Yeterlik Sınavlarının durumu ve başarısızlıkta izlenecek yol açıklanmıştır. (Jüri belirleme esasları, Yazılı + sözlü / başarısız bölümden tekrar sınav hakkı ve en fazla 2 yeterlik sınav hakkı olması).
- Tez izleme raporu sayısı belirlemiştir. (2016-2017 güz yarıyılından itibaren mezun olacakları için toplamda en az 3 tez izleme raporu olması)
- Yeterlik ve tez savunma gibi toplantıları dinleyicilere açık yapılacaktır.
- Program yeterliklerinin hesabında AKTS kredisine göre uygulama getirildi. Özel öğrencilik için azami süre (iki yarıyıl) ve muafiyet verilebilecek derslerin azami %’si (%50) belirlenmiştir.
- Tezlerin teslim şartları belirlenmiştir.(Danışman tarafından uygunluk yazısı ve intihal raporu gibi).
- Lisansüstü tüm öğrencilerin araştırma yöntemleri ile ilgili kredisiz ve zorunlu ders alması gerekmektedir.
- Üniversite senatosunun kabul şartlarının usul ve esaslarını belirleyeceği adaylara yurt dışında ikamet eden Türkler yerine lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan T.C vatandaşları olarak açıklık getirilmiştir.
- Lisansüstü programları rektörlüğünün bulunduğu il dışında sürdüremeyeceği hüküm altına alınmıştır.
- Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamayacağı ve devam edilemeyeceği eklenmiştir.
- Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitiminin doktoraya eşdeğer düzeyde olduğu ve ayrı yönetmeliklere göre yürütüldüğü belirtilmiştir.