2020-2021 Akademik Yılı Erasmus+ Öğrenci Staj İlanı (Proje no: 2018-1-TR01-KA103-049958, 2018-1-TR01-KA103-049957, 2019-1-TR01-KA103-062326, 2019-1-TR01-062803 ve 2020-1-TR01-KA103-081319, 2020-KA103-085774 )

 

Erasmus+ Staj Hareketliliği başvuruları aşağıdaki başvuru takvimine göre alınacaktır: 

27 Temmuz 2020 - 11 Eylül 2020

İlan yayını ve başvuruların internet üzerinden alınması (Başvuru Formunun Danışman Onayına Gönderilmesi için Son Gün 11 Eylül)

Yabancı Dil sınavı 

Sınav yeri: Yabancı Diller Bölümü Binası

Erasmus İngilizce Sınavı 17 Eylül 2020 saat:10:00 (Yazılı) ve 18 Eylül 2020 saat:10:00  (Sözlü) tarihlerinde düzenlenecektir. Söz konusu sınav Microsoft Teams üzerinden online olarak kameralı şekilde yapılacaktır. Öğrenciler söz konusu sınava gtu.edu.tr uzantılı mail adresleri üzerinden giriş sağlayabileceklerdir. Online ve kameralı sınav uygulaması için yeterli altyapısı bulunmayan öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için başvuru yaptıkları taktirde Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından bilgisayar laboratuvarların kullanımı sağlanacaktır.

Başvuru Sonuçları; Dış İlişkiler Ofisi web sayfasından ilan edilecektir.

Değişim hakkı kazanan öğrencilerin web sitesinde ilanı

Toplantı Tarihleri; Dış İlişkiler Ofisi web sayfasından ilan edilecektir.

Değişim hakkı kazanan öğrenciler için bilgilendirme toplantısı

Dil sınavı sonuçlarına itiraz için Yabancı Diller Bölümüne; genel seçim sonuçlarına itiraz için Erasmus Ofisine sonuçlar açıklandıktan sonraki 15 gün içinde dilekçe ile başvurulmalıdır.

 

Öğrenciler, staj faaliyetleri en geç 31 Mayıs 2022 tarihinde bitecek şekilde, başvuruda bulunurlar. Erasmus+ Staj hareketliliği minimum 2 ay olarak gerçekleştirilir. Staj süresi 12 ayı geçemez, Erasmus ofisi hibe dağıtım sonucu hibe almaya hak kazanacak adaylara stajın 2 aylık kısmı için hibe vermeyi taahhüt eder.  

Erasmus değişim öğrencisi olmaya hak kazanan öğrenciler arasında hakkından feragat edenler olması durumunda, yedek listesindeki en üst adaydan başlamak üzere sırayla hibe aktarılır.

Seçim sonuçları Erasmus web sitesinde açıklanırken hakkından feragat etmek isteyen öğrencilere Erasmus Ofisinin belirleyeceği bir feragat süresi tanınacaktır. Bu süre içerisinde feragat eden öğrencilere sonraki başvurularında -10 puan indirimi yapılmayacaktır.

Başvuru yapıp programdan faydalanmaya hak kazandığı halde hibe kontenjanındaki yetersizlik nedeniyle hibe alamayan öğrenciler kazanılmış haklarını hibesiz olarak kullanabilirler.  

Salgından kaynaklı olarak planlanan hareketlilikler ve faaliyetler iptal veya ertelemeyle karşı karşıya kalınabileceğinden öğrencilerin faaliyet kesinleşene kadar hareketlilikle ilgili harcama yapmaması tavsiye edilmektedir. İptal edilen veya ertelenen faaliyetlerden doğacak maddi zarardan Erasmus Ofisi sorumlu tutulamaz.

Daha önce iptal edilen 2020-2021 akademik yılı staj ilanına yapılan başvurular geçerli sayılacaktır. Önceki başvurusunu güncellemeyen öğrencilerin ilk başvurusu değerlendirmeye alınacak ancak öğrenci başvurusunu güncellemek isterse yeni bir başvuru yapabilecektir. Yeni başvuru yapılması halinde son başvuru geçerli sayılacaktır.

 

Seçim Kriterleri

Staj hareketliliğinden faydalanacak öğrencilerin seçiminde şu kriterler uygulanacaktır:

  • Gebze Teknik Üniversitesi lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olunması. Lisansüstü öğrencilerinin ders veya tez aşamasında olması veya II. öğretim öğrencisi olması Erasmus+ programı için bir engel değildir.
  • Yabancı dil hazırlık sınıfı, bilimsel hazırlık ve dikey geçiş hazırlık programı öğrencileri ile lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler Erasmus+ programından yararlanamaz ancak proje süresi içinde olmak üzere daha sonra  yararlanmak üzere başvurabilirler.
  • Staj faaliyeti, öğrenim süresi içerisindeyken gerçekleştirilebileceği gibi başvuru sırasında öğrenciliği devam ediyor olmak koşuluyla mezuniyetten sonra da gerçekleştirilebilir. Covid-19 salgını döneminde ertelenen başvurular nedeniyle öğrencilerin mağdur olmaması amacıyla bu ilanla kısıtlı olmak üzere henüz mezuniyet belgesini almamış olan öğrenciler de başvuru yapabilir.
  • GTÜ genel akademik not ortalaması, lisans öğrencileri için en az 2.20/4.00 lisansüstü öğrencileri için en az 2.5/4.00 olmalıdır.
  • Bölüm staj zorunluluğu olmaksızın başvuru yapılabilir.
  • Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri, yükseköğretim kurumları ve Erasmus+ Program Rehberinde belirtilen işletme tanımına uyan diğer kuruluşlar olabilir. Staj sektörü ve konusu öğrencinin bölümü ile ilgili olmalıdır. 
  • Öğrencilerin kendi bilimsel çalışmalarını tamamlamak veya desteklemek üzere yurtdışındaki laboratuvarlarda yaptıkları deneyler, laboratuvar çalışmaları veya bilimsel araştırmalar/projeler staj faaliyeti olarak kabul edilmez. Bu faaliyetlerin staj faaliyeti olabilmeleri için, akademik çalışmalar kapsamında değil, ilgili sektörde ekonomik karşılığı olan mesleki faaliyetler olarak gerçekleştirilmeleri gerekmektedir. (Örneğin öğrencinin tez çalışmasını desteklemek üzere laboratuvarda yapacağı çalışma staj faaliyeti olarak kabul edilemez.)
  • Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ kapsamında yükseköğretim staj faaliyeti gerçekleştirmek için uygun değildir:

             - Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları

                 (bkz. https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies_en)

             - AB programlarını yürüten Ulusal Ajans vb. kuruluşlar.

  • Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce öğrenim veya staj faaliyetlerinden yararlanılmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmeyecek uzunlukta olması.

 

 

Seçim Ölçütleri

Ölçüt

Ağırlıklı Puan

Akademik başarı düzeyi

%50

(toplam 100 puan üzerinden)

Dil seviyesi

%50

(toplam 100 puan üzerinden)

Şehit ve gazi çocuklarına 

+15 puan

Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) 

+10 puan

2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

+10 puan

Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunma

+10

Aynı öğrenim kademesinde daha önce yararlanmış olma (hibeli veya hibesiz)

-10 puan

Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma

-10 puan

Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus+’a tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5 puan

Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme ( öğrencinin Erasmus+ hareketliliğine tekrar başvurması halinde uygulanır)

-5

Aynı anda hem öğrenim hem de staj ilanına başvuran öğrencilerden kendi tercihlerine göre ya staj ya da öğrenim hareketliliği başvurusundan 10 puan kesinti uygulanacaktır.

Değerlendirme sonuçları yabancı dil sınavı tamamlandıktan sonra Erasmus internet sayfasında ilan edilir.

 

Başvuru Belgeleri 

Erasmus+ Staj Programına başvuruda bulunmak isteyenlerin aşağıdaki belgeleri ilan edilen tarihler içinde başvuru sistemine yüklemesi gerekmektedir:

 

1. GTÜ Staj Başvuru Formu

Başvuru online platformda yapılacak olup başvuru formuna https://gtu.sharepoint.com/sites/GTErasmus adresinde ulaşabilirsiniz. Başvuru formuyla ilgili rehber videoyu izleyerek formu doldurmanız gerekmektedir, https:/youtu.be/RtV14hthS3c

Formdaki bilgiler güncel, doğru ve eksiksiz olmalıdır.

Form, gerekli belgeler eklenip doldurulduktan sonra online ortamda Bölüm Erasmus Koordinatörüne sistem tarafından otomatik eposta ile iletilecektir, formun geçerli olması için koordinatör tarafından onaylanması gerekmektedir.

Formlarda fotoğraf bulunması şarttır. (Başvuru formunda ek olarak yüklenecektir)

2. Transkript

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ogrenci@gtu.edu.tr adresinden, e-posta yolu ile veya elden talep edilen pdf formatındaki transkript, online başvuru esnasında yüklenecektir. Öğrenci tarafından Öğrenci İşleri Bilgi Sisteminden alınan transkript kabul edilmeyecektir.

Covid nedeniyle yapılamayan uygulamalı derslerin sonuçları açıklanmadığı için transkriptler başvurular tamamlandıktan ve söz konusu notlar açıklandıktan sonra Erasmus Ofisi tarafından  alınacaktır. Öğrencilerin şu aşamada öğrenci işlerinden transkript almasına gerek yoktur.

Henüz GTÜ transkriptleri çıkmamış olan lisansüstü 1. dönem öğrencileri için transkript yerine GTÜ’ye başvururken kullandıkları bir önceki yükseköğretim kademesinde alınan mezuniyet notu kullanılır.  Bu belgenin de online başvuru sırasında sisteme pdf formatında yüklenmesi gerekmektedir.

3. Staj yapılacak kurumdan alınan onay belgesi (Acceptance Letter / Kabul Belgesi)(Başvuru esnasında zorunlu değil ancak sonuçlar açıklandıktan sonra temin edilmesi gerekecek)

Kabul belgesi, başvuru aşamasında zorunlu değildir ancak Erasmus Ofisi sonuçlar açıklandıktan sonra bu belgeyi tamamlamak içi açıklayacağı son tarihe kadar eksik olan kabul belgelerinin tamamlanmasını isteyecektir. Bu süre zarfında belge temin edemeyen öğrenciler haklarını kaybedecektir.

Kabul belgesinde staj konusu, kapsamı, staj başlangıç ve bitiş tarihleri ve stajın öğrenciye katkıları belirtilmelidir. Ayrıca, kurumun antetli kağıdına yazılmalı, imzalı ve mühürlü olmalı ve imzalayan yetkilinin unvanı mutlaka belirtilmelidir.

*Staj yeri bulma konusunda http://erasmusintern.org  sitesinden ve staj yeri bulma sayfamızdan ( http://www.gtu.edu.tr/kategori/3299/0/display.aspx ) faydalanabilirsiniz.

4. Yabancı Dil Yeterlilik Düzeyini Gösterir Belge (Dil sınavına girecek adaylar için zorunlu değil)

Son üç yıl içinde YDS sınavından minimum 60 puan ve muadili sınavlardan (E-YDS/YÖKDİL/TOEFL IBT vb.) eşdeğer puan (bkz. ÖSYM eşdeğerlik tablosu) alındığını gösterir belgedir. Bu belge de online başvuru sırasında sisteme pdf/fotoğraf formatında yüklenecektir. 

Değerlendirme ve Seçim Sonucu

Başvuru evraklarını eksiksiz olarak tamamlamış, yabancı dil yeterlilik düzeyini belgelemiş öğrenciler, seçim ölçütlerine göre ağırlıklı puanlama ile sıralanır. Mevcut kontenjanlara göre en yüksek puanı alan öğrenciden başlanarak aşağı doğru yerleştirme yapılır. Değerlendirme sonuçları GTÜ Erasmus Ofisi sayfasında ilan edilir. Seçim sonuçlarına itirazlar sonuçlar açıklandıktan sonraki 15 gün içerisinde Erasmus Ofisine verilecek bir dilekçe ile gerçekleştirilir. Öğrenci, seçim sonucunun ilan edilmesinin ardından süresi sonradan açıklanacak bir tarih aralığı içinde hakkından vazgeçme hakkına sahiptir. Bu tarihten sonra mücbir sebep olmaksızın hakkından vazgeçilmesi durumunda sonraki başvurularda -10 puan uygulanır.

 

 

Erasmus+ Hibeleri

Erasmus+ staj hareketliliğine ilişkin hibe miktarları aşağıdaki gibidir:

Ülke Grupları

Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler

Aylık Hibe

(Avro)

1. ve 2. Grup Program Ülkeleri

Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan

600

3. Grup Program Ülkeleri

Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye

400

 

Bölüm Kontenjanları

Her bölüme 1 lisans ve 1 lisansüstü kontenjanı tahsis edilmiş olup bu kotaları aşan başvurular puan sıralamasına göre dağıtılacaktır. 

Covid19 Salgın Dönemine İlişkin Açıklamalar

Salgın sürecinde ev sahibi kurumlar staja bir süre veya tamamen çevrimiçi devam edebilirler. Bu durumda seçilen öğrenciler daha sonra fiziksel eğitime geçmeyi hedeflemek üzere çevrimiçi hareketliliğe başlayıp koşullar düzeldiğinde fiziksel olarak hareketliliğe geçebilirler. Koşullar stajın sonuna kadar düzelmediği takdirde ise tüm  hareketlilik çevrimiçi olarak tamamlanmış olacaktır. Türkiye’de gerçekleşen çevrimiçi faaliyet süresince hibe tahsisi yapılmayacaktır. Hibe tahsisi ancak fiziksel hareketliliğe geçildiğinde yapılacaktır.

Salgın nedeniyle gerçekleşecek her türlü iptal ve ertelemeden doğabilecek masraflardan dolayı öğrencilerimizin önceden harcama yapmamaları ve bununla ilgili tedbirleri almaları tavsiye edilmektedir. Bu iptal ve ertelemelerden doğacak masraflardan Erasmus Ofisi sorumlu tutulamaz.

 

Size daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için çerez politikamıza göz atabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayınız. Kabul ediyorum