Haberleşme Teknolojilerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği

Tarih ve Zaman: 8 Mayıs 2018 (Salı), 12:00

Yer: Elektronik Mühendisliği Binası, Amfi-1

ÖZET:

Hayatımızın birçok noktasına her geçen gün daha da çok etki etmeyi sürdüren kablosuz haberleşme sistemlerinin geleceğinin anlatılacağı konuşma kapsamında kablosuz haberleşme sistemlerinin önemine değinilecektir. Haberleşme konularındaki iş imkanları, fırsatlar ve araştırma konuları üzerinde durularak 5G ve ötesi haberleşme sistemleri hakkında bilgiler sunulacaktır. Teknoloji geliştirme, üniversite-sanayi iş birlikleri, patent ve inovasyonun gücü irdelenerek kablosuz haberleşmenin dünyadaki ve Türkiye'deki durumu örnek senaryolar üzerinden incelenecektir. Kablosuz haberleşmenin temel problemleri ve bu yönde yapılan çalışmalardaki hedefler anlatılarak Türkiye'deki kablosuz haberleşme çalışmaları ile ilgili olarak çeşitli detaylar paylaşılacaktır.

BİYOGRAFİ:

1968 doğumlu olan Prof.Dr. Hüseyin ARSLAN, lisans derecesini ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden 1992 yılında alıp, bir yıl aynı üniversitede araştırma görevliliği yaptıktan sonra, 1993 yılında ABD’deki Southern Methodist Üniversitesi'nin Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde lisansüstü eğitimine başlamıştır. Yüksek lisans derecesini 1995 ve doktora derecesini 1998 yılında alan Dr. Arslan, 1998’den 2002’ye kadar yaklaşık 4.5 yıl Ericsson firmasının araştırma laboratuvarlarında çalışmıştır. 2002’de Güney Florida Üniversitesi'nin Elektrik Mühendisliği Bölümü’ne öğretim üyesi olarak katılmış ve bu görevi halen sürmektedir. 2013 yılı Aralık ayında, İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ni kurarak Dekan olmuştur.

Güney Florida Üniversitesi'nde çalışırken aralarında Anritsu, Lecroy ve XG teknolojileri gibi birçok uluslararası firmada danışman olarak da görev yapmıştır. Dr. Arslan Türkiye'den de birçok firma ve kuruluşlara danışman olarak hizmet vermiş olup, Türksat ve TÜBİTAK bu kuruluşlardan bazılarıdır. Dr. Arslan, 2016 yılında Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) tarafından Fellow unvanına layık görülmüştür. Kablosuz haberleşme sistemleri, sinyal işleme, fiziksel katman algoritmaları, dalga biçimi tasarımı, bilişsel radyo, kablosuz haberleşme güvenliği, hava araçları haberleşmesi ve vücut içi haberleşme gibi konularda 60'dan fazla US patenti ve başvurusu olan Dr. Arslan'ın 10'un üzerinde patenti lisanslanmıştır. Uluslararası hakemli dergilerde 100'den fazla yayımlanmış makalesi bulunan Dr. Arslan'ın ayrıca 200'den fazla bildiri çalışması uluslararası önemli konferanslarda sunulmuştur. Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde 2017 yılında TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü almıştır. 2015-2018 yılları arasında üç yıl TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliği yapan Dr. Arslan’ın 2017 yılında başlayan ULAK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi devam etmektedir.

Halen İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve "5G ve Ötesi Araştırma Laboratuvarı" nın Direktörü olarak görev yapan Prof. Dr. Hüseyin ARSLAN evli ve üç çocuk babasıdır.