Seminere Davet; Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (Future Circular Collider (FCC))

Değerli akademisyen arkadaşlarım,

İlk olarak 2013 yılında Avrupa Parçacık Fiziği Strateji raporunda önerilen ve Avrupa Geleceğin Hızlandırıcıları Komitesi tarafından Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin yeni çarpıştırıcı olarak planlanan Geleceğin Daireslk olarak 2013 yılında Avrupa Parçacık Fiziği Strateji raporunda önerilen ve Avrupa Geleceğin Hızlandırıcıları Komitesi tarafından Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin yeni çarpıştırıcı olarak planlanan Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı’nın (Future Circular Collider (FCC)) Fransa-İsviçre sınırında ve İsviçre’nin Cenevre şehri yakınlarında yapılması planlanmıştır. Halen dünyanın en büyük hızlandırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısını (LHC) da içine alacak projede, 100 TeV kütle merkezi enerjili hadronları yaklaşık 100 km çevre uzunluğuna sahip tünellerde çarpıştırarak, Standart Model Ötesi Teorilerin, karanlık maddenin varlığının, yeni parçacık ailelerinin ve Higgs bozonunun süpersimetrik eşlerinin araştırılması gibi zor problemler üzerinde çalışılacaktır. Hem açılacak olan 100 km uzunluğunda yerin 100 m altında tünellerin yapılması, hem de 100 TeV enerjili protonları hızlandıracak ortama gerekli olan süper iletken magnetler ve çarpıştırılacak parçacıklardan elde edilecek bilgiyi toplayacak olan dedektörler ile bu bilgileri işleyecek sistemlerin tasarımı, üretimi sırasında dünyanın en ileri teknolojileri kullanılacak. Şimdiden 29 farklı ülkeden 100’e yakın Üniversite ve Araştırma Enstitüsü bu projeye katılmıştır.

İÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nden olan ve FCC-Istanbul grubunun başkanlığını da yapan Prof. Sehban Kartal, tüm bilim dallarından ve tüm üniversitelerden gelecek katkıya açık olduklarını bildirmiştir. Prof. Kartal, Projeye teknik tasarım ve sonraki deney aşamalarında görev almak üzere grupların oluşturulmasına devam ettiklerini ifade etmişlerdir.

Prof. Sehban Kartal proje ile bilgiler vermek ve üniversitemizin nasıl ve ne tür bir katkı ile bu projeye dahil olabileceğimiz konusunda 22 Kasım 2016 Salı günü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Konferans salonunda saat 15:00 de seminer verecektir.

Projeye katılım kararını verebilmek için sizlerden gelecek geri bildirimleri önemsiyoruz. Bu nedenle seminere tüm enstitülerimizden ve bölümlerimizden öğretim elemanı (Lisansüstü öğrencilerimiz, Araş. Gör., Öğretim üyeleri) arkadaşlarımızın katılmasını bekliyoruz.

Sevgi ve Saygılarımla,

İyi çalışmalar dilerim.